Rabarber odlades i Kina redan 3000 år före vår tideräknings början, då främst som en medicinalväxt. Till Europa kom den först under 1600-talet och till Sverige så sent som under 1800-talet. Rabarber är flerårig och klarar sig bra i de flesta svenska växtzoner. Plantan har en stor rotstock, stora blad och långa kraftiga stjälkar, rödaktiga eller gröna beroende på sort. Blomstänglarna kan bli 1-2 meter, och har grenade blomställningar med små vita blommor.

Rabarber var i odling redan under 1600-talet, men då som medicinalväxt. Odlingen av rabarber som föda anses ha ha börjat först under 1800-talet och redan 1806 omtalar Retzius i sin bok Försök till en Flora Oeconomica Sveciæ att rabarber odlas som köksväxt. Bladskaften är ätliga och används bland  annat till desserter, sylt och saft.

Det här är ett recept som vi brukar göra av de första skördade rabarberna varje år. Receptet är enkelt och väldigt gott.

Du behöver:

  • 1 kg rabarber
  • 2 lit kokat vatten
  • 6 dl strösocker
  • 1 stor ekologisk citron

 

Gör så här

  1. Börja med att koka upp 2 liter vatten
  2. Hacka rabarberna och skiva citronerna
  3. Varva rabarber, citroner och socker i en stor bunke (ca 3 liter)
  4. Häll sedan över det kokande vattnet
  5. Låt stå i 1½ dygn
  6. Rör om lite då och då
  7. Sila av och häll upp i väl rengjorda flaskor
  8. Förvara flaskorna i kylen och späd med lite vatten till önskad smak

Smaklig spis

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.