Rabarber (Rheum rhabarbarum) är en art i familjen slideväxter, vars bladskaft är ätliga. Bladen innehåller oxalsyra och småbarn eller personer med anlag för njursten skall undvika att äta rabarber. Vanligtvis äts den kokt till kräm, saft eller i paj. Men nu skall vi laga en härlig midsommarsnaps på den.
Jag gjorde denna snaps för första gången till midsommar för fyra år sedan så det visade sig att inte alla gillar kryddade snapsar. Alla talade om flädersnaps, men vårt val blev att använda oss av rabarber och det är numera en årligen återkommande snaps till midsommarbordet.
Du behöver detta
6 rabarberstjälkar
1 bit färsk ingefära – stor som en vindruva
2 sockerbitar
70 cl renat brännvin
Du behöver också en syltburk eller flaska med stor öppning.
- Skölj rabarbern och skär bort ev fula fläckar. Skala inte eftersom färgen ofta sitter i skalet!
- Skiva rabarbern i 2 cm bitar och skala ingefäran.
- Lägg i en syltburk eller en flaska med tätslutande lock tillsammans med sockerbitarna.
- Häll på brännvinet så det täcker.
- Låt stå i kylskåp minst en vecka, gärna längre. Skaka burken en gång per dag.
- Sila bort rabarbern och filtrera spriten genom kaffefilter.
- Tillsätt mer brännvin eller späd ut med vatten till önskad smak
Servera kyld.
Den här ska jag ge mig på idag. Snart midsommar ju. Men det Kanske vore på sin plats att nämna att receptet kommer från Allers
Hade jag hittat det på Allers så hade jag ju helt riktigt kunnat ange det som källa.