Vi som gillar att laga mat har ett stort ansvar, kanske till och med större än vad andra medlemmar i familjen har. Vinterkräksjukan kommer varje år och media gör det till första sida eftersom de vet att människor reagerar, vilket är förståeligt då många blir väldigt sjuka. Kan vi då göra något för att vara förutseende? Ja visst kan vi det.
Om man börjar med att se till att familjen håller en god handhygien så kommer man väldigt långt. Här i familjen har vi inte drabbats alls sedan vi flyttade ut till vårt hus, och samtidigt började hålla en bättre handhygien. Vi tvättar alltid händerna när vi skall in i köket, det gäller oavsett om vi bara skall titta i skafferi, kyl eller frys, eller bara göra oss en kopp kaffe. Vi har gjort köket till en zon man inte kliver in i utan att ha tvättat händerna, och det har gett det resultat vi har önskat.
Om man drabbas i familjen ändå så finns det andra tips man kan förhålla sig till för att minska smittspridningen. Den/de som är sjuk skall vara isolerade i allra möjligaste mån, och av självklara val inte vara i köket eller för den delen bland de andra i familjen. Den/de som är sjuk skall även få tillgång till egen toalett, (vilket så klart är svårt i en lägenhet). De sjuka använder utpekade handdukar och ENBART dessa. Även när man är sjuk är det viktigt med handhygienen. Tvätta händer och ansikte efter toalettbesök.
Den så kallade 48 timmars regeln är mycket viktigare än vad man tror, och här måste man vara konsekvent! Om alla följer regeln så skulle antalet smittade minska mycket drastiskt, kanske upp till 50% enligt vissa forskare. Om man kräks och har diarré på måndag och tisdag, men börjar äta som en björn på onsdag så kvarstår faktum att man är en smittohärd större än man tror två dagar efter sin sista kräkning eller diarré. Man skall utan tvekan stanna hemma hela den veckan för att vara säker på att inte smitta andra.
Handsprit biter INTE på vinterkräksjuka (Caliciviruset), så spara dem pengarna till en eller två extra goda middagar till när man blir frisk istället. Viruset sprids inte av sig själv, utan behöver människor för att spridas. Efter ett utbrott av kräksjukan är det viktigt att rengöra ytor och toaletter samt att tvätta textilier. Det som gäller efter ett sjukdomsutbrott är ordentlig rengöring med rengöringsmedel och vatten, tvätta förorenade kläder och textil i minst 60 grader. Skura ur toalett och badrum som den sjuke varit i med vatten och såpa, och använd gärna ett munskydd eftersom viruset finns kvar inne på toaletten och ganska lätt kommer in i våra kroppar genom ångan som bildas när man rengör.
Vätska, vätska och åter vätska… Det är den enskilt viktigaste delen till att snabbare bli frisk och pigg!
Recept på vätskeersättning
- Blanda 1/2 tesked salt i 1 liter kokt och avsvalnat vatten.
- Tillsätt två matskedar socker och rör om.
- Blanda i några droppar citron eller lite apelsinjuice för lite smak.