18.6 C
Båstad
3, oktober 2023

Ristårta

-

0 av 5

Kokar ris på ”persiskt” vis

ca 4 dl jasmineris/basmatiris
salt
vatten
smör
skivad rå potatis

Om du har en riskokare så använder du
den. Annars går det bra med en större gryta – som du kokar pasta i typ.

Först sköljer du riset i många vatten, så att vattnet är klart.
Koka riset i MYCKET vatten, som du annars kokar pasta.
Om du gör i riskokare behöver du inte ha så mkt extra vatten, men mer än du annars har för vanligtn riskok.
När riset kokat upp o gått ca 5-10 min, häll av överflödigt vatten.
Bottna nu riskokarskålen eller kastrullen med olja/smör och tunt skivad potatis. På med riset. Gör hål i rismassan med skaftet av en träsked , hålen är för att ångan ska tränga upp.
Låt nu gå på svag värme, tills riskokaren säger att det är klart eller ca 10 -15 min till.
FÖr bästa effekt sveper jag in locket till kastrull/riskokaren i en linnehandduk, det hjälper att leda bort ånga så riset blir luftigt.
När klart, låt vila lite, stjälp upp på tallrik och du har förhoppningsvis en snygg ristårta!

För variationer på detta googla på persiskt ris.

Det går alldeles utmärkt att bottna med stora skivor av purjolök på samma vis! Blir otroligt smörigt, sötaktigt och gott.

Föregående artikel
Nästa artikel
Goda Maten
Goda Matenhttps://www.godamaten.se
Jag är administratör här på Godamaten.se och hjälper er med alla frågor ni har. Skicka gärna ett meddelande om ni undrar över något

Lämna ett betyg

Betyg

Betyg (0)

Detta recept har inga betyg ännu.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Populärast idag

Återanvänd din frityrolja

2
Fritera hemma har vi alltid gjort. Tidigare så friterade man i en vanlig kastrull och nu mera har många av oss en egen fritös...

Populäraste alltid

Kebabsås Massola Special

3
Nu tipsar jag om ytterligare en kebabsås. Vid det här laget torde det inte vara någon hemlighet att jag är tokförtjust i just kebab,...
sv_SE
sv_SE