Du behöver:
- 12 inlagda eller färska rödbetor
- 2 dl gräddfil eller creme fraiche (matyoghurt, hårt vispad grädde eller majonnäs eller att blanda går också bra)
- 2 msk riven pepparrot
- 2 krm salt
- 1 krm vitpeppar
- Valfitt: 2 äpplen
- 4 kokta potatisar
- 1 tsk dijonsenap
- 1 msk kapris
- 1 saltgurka
- 1 msk ättika 24%
Gör så här:
- Med färska rödbetor: Koka rödbetorna hela med skal och fäste i en kastrull i ca 40 minuter.
- Koka ev. potatis om du vill ha det i.
- Häll av rödbetorna och skölj dem kalla. Lägg dem i kastrullen med kallt vatten och skala dem för hand genom att gnida bort skalet.
- Lägg upp dem på en skärbräda och skär bort blomfäste samt fula delar.
- Tärna rödbetorna i ca 0,5 cm stora tärningar och lägg i en skål och tillsätt en msk ättika.
- Med inlagda rödbetor: Koka ev. potatis om du vill ha det i. Häll av lagen från de inlagda rödbetorna och tärna rödbetorna eller hacka dem till ca 0,5 cm tärningar. Lägg i en skål.
- Blanda i gräddfil med rödbetorna.
- Skala och riv pepparrot och blanda ner det. Spara ev. lite till garnering.
- Smaka av rödbetssalladen med salt och peppar.
- Valfritt: Skala och riv eller tärna äpplena (ca 0,5 cm bitar) och blanda ner dem.
- Tärna kokt potatis i ca 0,5 cm bitar och blanda ner dem.
- Tärna saltgurka i ca 0,5 cm bitar och blanda ner.
- Smaksätt rödbetssalladen med dijonsenap samt kapris.
Smaklig spis
photo credit: Annie Mole via photopin cc