Klassiskt recept på engelsk och fransk rostbiff. Det tar lite tid i ugnen men kräver nästan inget jobb.
Portioner 6-10 portioner
Ingredienser:

1-1.5 kg rostbiff eller 1-1.5 kg fransyska
1.5 tsk salt
svartpeppar

Enkel gräddsås eller rödvinssås:

skyn i ugnsformen
1-2 dl grädde eller 1-2 dl rött matlagningsvin
1-2 msk kalvfond
ev. 1-2 msk idealmjöl

Gör så här:

Salta och peppra runt om köttbiten och lägg den i en ugnssäker form. Om du vill använda skyn till sås är det viktigt att ta en ugnssäker form som har ungefär samma storlek som köttbiten annars kommer all köttsaft dunsta bort.

Stick i en köttermometer med spetsen i mitten av köttbiten och ställ in i nedre delen av ugnen.

Fransk rostbiff: Sätt ugnen på 125°C och stek till termometern visar 60°C (eller den temperatur du föredrar se tips nedan), ca 1,5 timmar för 1 kg kött.

Engelsk rostbiff: Sätt ugnen på 175°C och stek till termometern visar 60°C (eller den temperatur du föredrar se tips nedan), ca 60 minuter för 1 kg kött.

När köttet nått den temperatur du vill ha, prova gärna att sticka i termometern på något mer ställe i köttbiten när du tar ut den för att kontrollera att det är ungefär samma temperatur (ibland kan det hända att man missat mitten av köttbiten med termometern och då kanske man behöver ställa in köttbiten en stund till i ugnen).

När köttet är klart, ta ut ur ugnen och låt svalna, minst en halvtimme, men gärna ett par timmar. Skär sedan upp rostbiffen antingen ljummen eller kall. När rostbiffen är kall är det lättare att skära tunna skivor och det rinner mindre köttsaft.

Enkel gräddsås eller rödvinssås: Du kan göra sås på skyn genom att blanda skyn med grädde eller rött vin och kalvfond. Smaka av. Späd ev. med vatten. Vill du ha tjockare sås kan du vispa ner idealmjöl. Låt koka upp och puttra 1 minut.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.