Som tips för er som är ute i sista minuten så lägger vi på Middagsmaten upp ett förslag till en god trerättersmeny för nyårsfesten. Samtidigt vill vi passa på att tacka alla medlemmar i det som i dag är Sverige största matklubb på Facebook för ett fantastiskt år. Vi har ökat medlemsantalet med nästan 50% detta året och har i dag över 3 000 medlemmar.

Vi har många idéer för att göra klubben och matlagning lite roligare. Vi håller just nu på att testköra en ny serverprogramvara som kommer att göra det enklare att dela med sig av sina recept. Vi hoppas även kunna erbjuda er medlemmar

  • Egen profilsida
  • Egen receptlåda
  • Handla lista
  • Medlems forum

Allt detta är dock under testning och vi vet inte just nu hur eller när vi kommer att bli klara med alla tester och all kodning, det får framtiden helt enkelt visa.

Till er alla från oss alla

ETT RIKTIGT GOTT NYTT ÅR!
Teamet@vadlagardutillmiddagidag


Sista minuten tips på en trerätters middag
Förrätt: Gubbröra

En Svensk klassiker med fina smaker och fram för allt en underbar förrätt till en vårmiddag ute på en nystädad altan. Gubbröran blir bara godare om den får stå och gotta sig ett dygn…

Det här behöver du
8 grovhackade ansjovisfiléer
4 grovhackade hårdkokta ägg
2 msk persilja, finhackad (valfritt)
2 msk dill, finhackad
2 msk gräslök, finhackad (valfritt)
1 rödlök
2 råa äggulor (valfritt)
2 msk kaviar
4 skivor kavring
Smör att bre på kavring

Så här gör du

  1. Koka äggen hårdkokta.
  2. Hacka under tiden ansjovis, persilja, dill, gräslök och ev. rödlök fint. Lägg i en bunke.
  3. Kyl och skala äggen. Hacka dem och tillsätt till bunken. Rör också ner äggulorna och rör ihop.
  4. Blanda ner kaviar och ansjovis.
  5. Hit kan du förbereda gubbröran och förvara i kylen.
  6. När du ska servera gubbröran smörar du kavringen. Skär ev. bort kanter och dela dem i trianglar.
  7. Smaka av gubbröran med kaviar och vitpeppar. Sältan brukar vara tillräcklig från ansjovisen.
  8. Lägg en sked gubbröra på varje kavringsbit samt strö över lite hackad gräslök och servera.

 

Varmrätt: Rosastekt Oxfilé med potatiskaka och rödvinssås

8 portioner
Tillagningstid: 45 min.

1 ½ kg oxfilé av hög kvalitet
salt
nymalen svartpeppar
smör och olja att steka i
2 bananschalottenlökar, finhackade
500 g sojabönor (edamame), frysta
500 g trattkantareller
Ta ut köttet senast en timme innan det ska stekas så att det blir rumstempererat.

Torka det lätt med hushållspapper och putsa bort eventuella synliga senor eller hinnor. Bind gärna upp köttet med steksnöre så att det får en fin form när det sedan ska skivas.

Sätt ugnen på 175 grader.

Salta och peppra och stek köttet runtom i smör och olja i en stekpanna tills det fått fin färg. Lägg över köttet i en ugnsform och stick in en köttermometer.

Stek färdigt i nedre delen av ugnen till 58 graders innertemperatur.

Ta ut köttet, slå in i ugnsfolie och låt vila.

Slå kokande vatten över de frysta sojabönorna och låt stå i 5 minuter. Sila av.

Rensa svampen. Dela den eventuellt i mindre bitar. Stek först svamp i lite smör och tillsätt sedan lök och bönor och fräs ytterligare några minuter, smaka av med salt och peppar.

Ta bort steksnöret och skiva köttet. Servera med svampfräs, potatiskaka och rödvinssås.
Potatiskakan

8 portioner
Tillagningstid: 45 min.
2 kg fast potatis
2 tsk salt
175 g smör
1 vitlöksklyfta
olja att steka i
Skala och skiva potatisen. Strö på salt och lägg potatisen i ett durkslag för att rinna av, cirka 20 minuter. Sätt ugnen på 150 grader.

Klä en brödform (1 1/2 liter) med bakplåtspapper.

Smält smöret i mikron. Häll över smöret i ett nytt kärl men ta inte med den vita bottenskylan. Pressa vitlök i smöret.
Packa potatisen i formen i täta lager. Drissla över smör mellan lagren och avsluta med smör på översta lagret. Grädda potatiskakan i nedre delen av ugnen i 1 timme.

Låt potatiskakan svalna och lägg den sedan i press i kylskåp över natten (se tips nedan).

Nästa dag vänds potatiskakan upp på en skärbräda och skärs med vass kniv i cirka 2 centimeter tjocka skivor. Stek skivorna i lite olja, så att potatisen blir varm och får lite färg. Vänd försiktigt med stekspade. Servera till oxfilé med svampfräs och rödvinssås.
Tips! Lägg i press genom att lägga ett lager ugnsfolie och sedan plastfilm ovanpå formen. Klipp ut en bit kraftig kartong så att den passar innanför formens kanter.

Ovanpå kartongen ställs sedan lämpliga tyngder, som mjölkpaket, konservburkar eller annat tungt. Lägg till tid för en natt i kylskåpet.

Rödvinssås

8 portioner
Tillagningstid: 25 min.

2 bananschalottenlökar, fin­­­hackade
smör att steka i
2 msk maizenaredning
5 dl rött vin
3 dl vatten
2 köttbuljongtärningar
1/2 tsk timjan
3/4 dl farinsocker
Fräs löken i smör på medelvärme i minst tre minuter. Strö över maizenaredning.
Rör i vin, vatten, buljongtärningar, timjan och socker. Låt småkoka utan lock i 20 minuter.

Sila bort löken. Värm såsen precis före serveringen.

 

Dessert: Chokladtårta med körsbär

12 portioner
Tillagningstid: 80 min.

4 ägg
3 dl strösocker
150 g smör, smält, avsvalnat
2 dl mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 dl kakao
smör och ströbröd till formen
Fyllning
2 dl vispgrädde
400 g körsbärssylt

Glasyr
175 g mörk choklad av god kvalitet
250 g smör, rumstempererat
4 dl florsocker, siktat
körsbär till dekoration
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker ljust och luftigt. Vispa sedan ner smör och mjölk. Blanda mjöl, bakpulver och kakao och rör ner i smeten.

Häll smeten i en smord och bröad form (cirka 24 centimeter i diameter). Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter. Kolla med en sticka att kakan är färdiggräddad. Ta ut och låt svalna några minuter. Vänd upp och låt svalna helt.

Dela kakan i två bottnar. Vispa grädden och rör i körsbärssylt. Bred fyllningen på kakbotten och lägg den andra delen ovanpå.

Smält chokladen i mikro, 30 sekunder i taget tills den är helt smält. Låt svalna lite. Sikta florsockret över smöret och vispa ihop. Rör ihop med chokladen och bred glasyren på tårtan. Först runt kanten och sedan ovanpå.

Låt tårtan stå svalt och dekorera med körsbär före servering.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen skriv din kommentar
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.