Antal portioner: 50 st
Färdigt på: 1h
Ingredienser
Cirka 50 stycken 100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
Apelsinkola 2 st apelsiner, rivet skal
1 st citron, rivet skal
Pistagekola 1 dl hackade, rostade pistagenötter
Pepparkakskola 2 tsk pepparkakskryddor
Chokladkola 2 msk kakao
Limekola: 2 st lime, rivet skal
Kardemummakola 2 tsk kardemummakärnor, stötta i mortel
Ingefärskola 1 tsk malen ingefära
Gör så här
1. Smörkola
Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull.
2. Rör ned vispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker och låt kolan koka utan lock cirka 15-30 minuter. Rör om då och då.
3. Gör ett kulprov för att veta när kolan är färdig. Rör ned valfri smaksättning eller behåll smörkolan naturell. Häll upp kolan på en oljad plåt. Låt svalna.
4. Klipp i bitar och slå in kola i smörpapper, förvara kallt.