I bland kan det vara skönt att ha förberett en liten vickning som man bara behöver värma på i ugnen. Denna snabba Janssons frestelse tillagar du så gott som färdig i en aluminiumform som du sedan låter kallna och lägger i frysen. När man sedan har gäster och känner att det hade varit gott med något att äta lite sent på kvällen så tar man bara fram formen, slänger in den i ugnen så är den klar på mindre än en timme.
Du behöver till ca 4 pers:
- 2 st gul lök(ar)
- 1 burk(ar) ansjovisfilé(er), à 125 g
- 8 st potatis(ar), medelstora
- 4 dl grädde
- ansjovisspadet från burken
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Hacka löken och mjukstek lätt i smör. När den är färdigstekt så tar du den av plattan och låter svalna något. Häll över spadet från ansjovisburken och låt det dra in i löken.
- Skala och strimla potatisen. Använd gärna en mandolin och gör stavar av potatisen, det känns både proffsigare och roligare att äta.
- Häll potatis och lök i en bunke och blanda väl.
- Smörj aluminiumformen med smör. Lägg i en tredjedel av potatisen och en tredjedel av ansjovisbitarna. Gör om ovanstående moment i ytterligare två lager.
- Avsluta med ett lager potatis och häll över grädden.
- Grädda i 50–60 minuter. Den skall vara ordentligt hopkokad och ha en krispigt brun yta.
Smaklig spis