I bland kan det vara skönt att ha förberett en liten vickning som man bara behöver värma på i ugnen. Denna snabba Janssons frestelse tillagar du så gott som färdig i en aluminiumform som du sedan låter kallna och lägger i frysen. När man sedan har gäster och känner att det hade varit gott med något att äta lite sent på kvällen så tar man bara fram formen, slänger in den i ugnen så är den klar på mindre än en timme.

Du behöver till ca 4 pers:

  • 2 st gul lök(ar)
  • 1 burk(ar) ansjovisfilé(er), à 125 g
  • 8 st potatis(ar), medelstora
  • 4 dl grädde
  • ansjovisspadet från burken

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Hacka löken och mjukstek lätt i smör. När den är färdigstekt så tar du den av plattan och låter svalna något. Häll över spadet från ansjovisburken och låt det dra in i löken.
  3. Skala och strimla potatisen. Använd gärna en mandolin och gör stavar av potatisen, det känns både proffsigare och roligare att äta.
  4. Häll potatis och lök i en bunke och blanda väl.
  5. Smörj aluminiumformen med smör. Lägg i en tredjedel av potatisen och en tredjedel av ansjovisbitarna. Gör om ovanstående moment i ytterligare två lager.
  6. Avsluta med ett lager potatis och häll över grädden.
  7. Grädda i 50–60 minuter. Den skall vara ordentligt hopkokad och ha en krispigt brun yta.

Smaklig spis

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.