Förrätt
Jordärtskockssoppa med baconbus
Denna soppan går att göra Vegansk, då byter man bara ut vispgrädde och bacon mot, havregrädde och Bacos, alternativt friterad finstrimlad saltad morot, samt kalvbuljong mot grönsaks buljong.
Det här behöver du:
- 300 g jordärtskockor
- 2 st potatisar
- 2 vitlöksklyftor
- 1 gul lök
- 3 dl grädde
- 5 dl vatten
- 2 dl vitt torrt vin
- 1 st tärning kalvbuljong
- olivolja riven muskotnöt salt vitpeppar
- Ett knippe gräslök
- 1 pkt bacon
Gör så här:
- Hacka grönsaker grovt och stek dem med smör i en panna. Tillsätt vin, vatten, och hälften av grädden och låt koka ner en aning.
- Tillsätt resterande grädde och koka upp, smaka av med salt, peppar och muskot.
- Servera med att ringla lite olivolja på soppan… Pröva även knaperstekt bacon eller friterad finstrimlad saltad morot till vegetarianerna, samt lite klippt gräslök som avslutning.
Varmrätt
Dubbelmarinerad oxfilé med potatiskaka och rödvinssås
Du behöver till 6 personer
- 800 g oxfilé (putsad)
- 1 msk smör till stekning
- 1 msk olja till stekning
Marinad 1
- 2 msk sojasås
- 1 msk hoisinsås (asiatiska hyllan)
- 1/2 tsk salt
- 2 msk olja
- 1 tsk socker
Marinad 2
- 1 dl vitvinsvinäger
- 1/2 dl vatten
- 2 dl olivolja
- 1 tsk salt
- 1 tsk socker
- 1/2 tsk grovmalen svartpeppar
- 1 – 1 1/2 finhackade vitlöksklyftor
- 1 kruka finhackad persilja
- 1/2 dl hackad kapris
Gör så här
- Två dagar före festen: Blanda ingredienserna till marinad 1. Lägg filén i dubbla plastpåsar. Häll över marinaden. Knyt påsarna. Låt stå i kylen över natten.
- Dagen före festen: Sätt ugnen på 150°C.
- Ta ut oxfilén och torka av den. Bryn filén hastigt runt om i en het stekpanna.
- Lägg över på en ugnsplåt. Stick in en stektermometer i mitten av köttet. Ugnsstek tills innertemperaturen är 55°C, ca 30 minuter. Linda in filén i aluminiumfolie. Ställ in i kylen.
- Blanda samman marinad 2.
- Skär filén i cm-tunna skivor. Lägg dem i en skål. Häll över marinaden, täck med plastfolie och låt stå kallt till strax före servering.
- Nyårsafton/festdagen: Ta fram köttet innan gästerna kommit. Lägg över oxfiléskivorna på ett vackert fat. Skeda över marinaden.
För alla
Läs noga ingrediensförteckningen på hoisinsåsen. I övrigt är rätten fri från gluten och ägg.
Gör mjölkfri: uteslut smöret och använd enbart olja till stekningen av köttet.
Potatiskaka
8 portioner
Tillagningstid: 45 min.
2 kg fast potatis
2 tsk salt
175 g smör
1 vitlöksklyfta
olja att steka i
Skala och skiva potatisen. Strö på salt och lägg potatisen i ett durkslag för att rinna av, cirka 20 minuter. Sätt ugnen på 150 grader.
Klä en brödform (1 1/2 liter) med bakplåtspapper.
Smält smöret i mikron. Häll över smöret i ett nytt kärl men ta inte med den vita bottenskylan. Pressa vitlök i smöret.
Packa potatisen i formen i täta lager. Drissla över smör mellan lagren och avsluta med smör på översta lagret. Grädda potatiskakan i nedre delen av ugnen i 1 timme.
Låt potatiskakan svalna och lägg den sedan i press i kylskåp över natten (se tips nedan).
Nästa dag vänds potatiskakan upp på en skärbräda och skärs med vass kniv i cirka 2 centimeter tjocka skivor. Stek skivorna i lite olja, så att potatisen blir varm och får lite färg. Vänd försiktigt med stekspade. Servera till oxfilé med svampfräs och rödvinssås.
Tips! Lägg i press genom att lägga ett lager ugnsfolie och sedan plastfilm ovanpå formen. Klipp ut en bit kraftig kartong så att den passar innanför formens kanter.
Ovanpå kartongen ställs sedan lämpliga tyngder, som mjölkpaket, konservburkar eller annat tungt. Lägg till tid för en natt i kylskåpet.
Rödvinssås
8 portioner
Tillagningstid: 25 min.
2 bananschalottenlökar, finhackade
smör att steka i
2 msk maizenaredning
5 dl rött vin
3 dl vatten
2 köttbuljongtärningar
1/2 tsk timjan
3/4 dl farinsocker
Fräs löken i smör på medelvärme i minst tre minuter. Strö över maizenaredning.
Rör i vin, vatten, buljongtärningar, timjan och socker. Låt småkoka utan lock i 20 minuter.
Sila bort löken. Värm såsen precis före serveringen.
Dessert

Créme Brulée
Créme Brullé har alltid varit min favoritdessert. Den knäckiga ytan är alltid lika spännande att få spräcka hål på. Här är ett bra recept på Créme Brulée.
Du behöver:
- Äggulor – 6 st
- Strösocker – 3/4 dl (60 gram)
- Vaniljstång – 1 st (helst Bourbonvanilj)
- Vispgrädde – 4 dl (40%)
- Mjölk – 1 dl
- Rörsocker – 1/2
Gör så här:
- Ta fram ingredienserna. Ägg och vanilj skall vara rumstempererade.
- Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
- Koka upp mjölk, grädde och vaniljfröna och ställ kastrullen åt sidan.
- Häll socker och äggulorna i en bunke.
- Rör ihop socker och äggulor. Man skall INTE få in luft i blandningen så vispa inte, det skall inte bli bubblor i smeten.
- Rör ned mjölk och gräddblandningen NÄR DEN SVALNAT i bunken med ägg och socker. Använd gärna en slickepott så att alla vaniljfrön kommer med.
- Rör försiktigt ihop ingredienserna och låt stå i kylskåp tills allt kallnat. Låt allt gärna stå över natten för bästa smakresultat.
- När blandningen kallnat, så vispar du försiktigt, så att vaniljkornen blir väl uppblandad i smeten igen. Häll i blandningen i små portionsformar. Starta ugnen på 100 grader, (90 grader om du har en varmluftsugn).
- Placera formarna i en djupplåt, och vänta till ugnen är varm. Placera plåten i ugnen och använd en karaff och fyll djupplåten med vatten. Vattnet skall nå samma höjd som smetblandningen. Grädda sedan till smeten satt sig, vilket tar ca 1 timme. När formarna svalnat sätter du den i kylen.
- Strö lite rörströsocker i formarna och snurra så att det blir ett jämt lager i formarna. Överblivet socker hälls ur.
- Använd sedan en brännare och karamellisera sockret så det blir knäckigt.
- Servera och njut!