Falukorv är en korv och köttprodukt. Som typiskt svensk ingrediens ingår den i många maträtter och är namnskyddad sedan 1973.Falukorv måste till minst 40 procent bestå av nöt- och fläskkött.Många falukorvar innehåller dock mer kött än så.

Vid Falu koppargruva användes linor av tvinnad oxhud för att hissa upp kopparmalmen. Oxarna kom från bland annat Småland i stora konvojer och slaktades vid framkomsten till Falun. Köttet saltades sedan, och röktes. Under 1500- och 1600-talet lärde tyskarna, som hade stort inflytande vid gruvan, svenskarna att göra god korv av det rökta oxköttet. På 1870-talet tog Anders Olsson, far till Melker Olsson, upp traditionen att röka kött i sitt enkla slakteri. Den rökta korven utvecklades omkring 1890 till falukorv. Melkers är än idag ensamma om att tillverka falukorv i Falun. Namnskyddet inom EU, där falukorven godkändes som Garanterad traditionell specialitet (GTS), trädde i kraft 2001 och ersatte det tidigare svenska skyddet. I samband med Falukalaset firas Falukorvens dag i Falun.

Det här behöver du:
400 gram  falukorv (11 % fett)
2 msk  senap
2 msk  ketchup
40 gram  riven 17%-ig ost
200 gram  gul lök i klyftor
2 st  äpple i klyftor
200 gram  tomater i klyftor
1 kg  potatis
1 msk  margarin
1,5 dl  mellanmjölk, ev mer salt och peppar

Gör så här

  1. Dra av skinnet på korven. Lägg korven i en smord, ugnsfast form.
  2. Skär skåror i korven. Spritsa i senap och ketchup. Strö på riven ost. Lägg lök, äpple och tomater runt om.
  3. Stek i 225 grader i 20 minuter.

Potatismos – Skala och koka potatisen. Tillsätt margarin, mjölk, salt och peppar. Kör till mos med en elvisp.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen skriv din kommentar
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.