Falukorv är en korv och köttprodukt. Som typiskt svensk ingrediens ingår den i många maträtter och är namnskyddad sedan 1973.Falukorv måste till minst 40 procent bestå av nöt- och fläskkött.Många falukorvar innehåller dock mer kött än så.
Vid Falu koppargruva användes linor av tvinnad oxhud för att hissa upp kopparmalmen. Oxarna kom från bland annat Småland i stora konvojer och slaktades vid framkomsten till Falun. Köttet saltades sedan, och röktes. Under 1500- och 1600-talet lärde tyskarna, som hade stort inflytande vid gruvan, svenskarna att göra god korv av det rökta oxköttet. På 1870-talet tog Anders Olsson, far till Melker Olsson, upp traditionen att röka kött i sitt enkla slakteri. Den rökta korven utvecklades omkring 1890 till falukorv. Melkers är än idag ensamma om att tillverka falukorv i Falun. Namnskyddet inom EU, där falukorven godkändes som Garanterad traditionell specialitet (GTS), trädde i kraft 2001 och ersatte det tidigare svenska skyddet. I samband med Falukalaset firas Falukorvens dag i Falun.
Det här behöver du:
400 gram falukorv (11 % fett)
2 msk senap
2 msk ketchup
40 gram riven 17%-ig ost
200 gram gul lök i klyftor
2 st äpple i klyftor
200 gram tomater i klyftor
1 kg potatis
1 msk margarin
1,5 dl mellanmjölk, ev mer salt och peppar
Gör så här
- Dra av skinnet på korven. Lägg korven i en smord, ugnsfast form.
- Skär skåror i korven. Spritsa i senap och ketchup. Strö på riven ost. Lägg lök, äpple och tomater runt om.
- Stek i 225 grader i 20 minuter.
Potatismos – Skala och koka potatisen. Tillsätt margarin, mjölk, salt och peppar. Kör till mos med en elvisp.