Nu börjar grillsäsongen komma igång och vi tänkte att vi skulle tipsa lite om grillning under våren och sommaren.
De flesta av oss använder säkert tändvätska när grillen skall tändas, orsaken är att många inte har rätta kunskaperna. Många väntar inte tillräckligt länge innan man börjar grilla och använder man då tändvätska så är risken stor att det ger smak till det man grillar. Ett kg vanlig tändvätska ger ett nettoöverskott av c:a 3,4 kg CO2 (enl. Macoma Miljöutredningar AB). Dessutom uppstår varje år ett flertal förgiftningsskador när barn dricker paraffinbaserad tändvätska samt även brännskador när man sprutar tändvätska på glödande kol. Paraffin kan också vara ett miljögift om det kommer ut i naturen.
Använd istället en gaffelformad eltändare. Ladda tändaren och låt den ligga i ca 10min och vänta sedan på att glödbädden ska bli klar. Denna metod är bra och miljövänlig även om det kan ryka en del när tändaren är bland briketterna. Ett annat alternativ är Stearinbaserat Tändpapper (finns Gastro, Hammarö och Nitor Tändpapper) samt Tändkuber och Braständare.
Tänd grillen ungefär en halvtimme innan du skall grilla. På det sättet hinner man bli klar med förberedelserna och briketterna, om man har kolgrill, hinner få den perfekta gråa ytan som krävs för ett lyckat resultat. Har du en gasolgrill så stäng locket på din grill och förvärm upp den till ca 250°C vilket tar ca 10-15 min. När det sedan är dags att börja grilla ställer du bara om brännarna till önskad temperatur.
Lycka till