Gör en enkel matsäck att ta med på vinterutflykten. Pizzabullar med saftvärmare är mättande och gott utan att man behöver packa en hel ryggsäck full med mat på skidresan.

1. Pizzabullar

24 bullar

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 50 g smör eller olivolja
  • 5 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 13 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

Pizzasås

  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olja
  • 500 g passerade tomater
  • 2 tsk strösocker
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk salt
  • Fyllning
  • 200 g rökt skinka
  • 200 g ost, riven
  • 3 dl pizzasås (recept ovan)

Till pensling

  • 1 ägg
  • 2 tsk oregano
  1. Finfördela jästen i en bunke. Smält smör, tillsätt mjölk och värm till 37°.
  2. Häll det över jästen och rör tills den löst sig. Blanda i saltet.
  3. Mät upp mjölet och blanda med bakpulver. Tillsätt det och arbeta degen smidig.
  4. Låt jäsa 30 min under duk.
  5. Pizzasås: Hacka lök och vitlök och fräs i en kastrull med olja. Tillsätt övriga ingredienser och koka sakta ihop såsen ca 10 min. Låt svalna
  6. Sätt ugnen på 225°. Ta upp och arbeta degen en stund på mjölat bakbord. Dela degen i två delar och kavla ut degen till två rektanglar ca 45×25 cm. Låt jäsa täckt med duk i 15 min.
  7. Finhacka skinkan och riv osten. Bred ut 1 1/2 dl pizzasås på varje rektangel och fördela skinka och riven ost jämnt över degen.
  8. Rulla försiktigt ihop från långsidan och skär 12 bitar av varje. Lägg dem på plåtar klädda med bakplåtspapper.
  9. Pensla med ägg och strö över oregano. Grädda 12-15 min, de ska ha fin färg när de är klara. Servera dem gärna ljumma. Förvara i frys eller kyl om de inte ska ätas direkt.

 

2. Saftvärmare

Ingredienser

  • 3 dl svart vinbärssaft, koncentrerad
  • 8 dl vatten
  • 2 kanel, hel, i bitar
  • 2 stjärnanis
  • 2 pomeransskal

Gör så här

Blanda saft och vatten i en kastrull. Lägg i kryddorna och låt koka upp. Låt stå och dra ca 15 min. Sila av kryddorna och värm saften.
Häll upp i termos.

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen skriv din kommentar
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.