Ungersk gulasch, ofta bara kallad gulasch, med ursprunglig ungersk stavning gulyás, är en kött- och potatisgryta som i modern tid även serveras som soppa. Gulasch är Ungerns nationalrätt. I ursprungslandet serveras den både som gryta och soppa. I övriga Europa är gulaschgryta en populär variant. Den gulasch som säljs i serietillverkad burkform i Sverige kan ge ett enhetligt intryck, men det finns olika varianter av denna gryta. Recepten på gulasch kan variera ganska kraftigt i ursprungslandet, eller övriga Centraleuropa. Gulasch kan tillagas med lammkött, oxkött eller fläsk, i den klassiska varianten har man oftast alla tre köttsorterna. Paprikapulver, lök och kummin används som traditionell smaksättning, men även svart pepparkorn och lagerblad, timjan, oregano och persilja. Potatis används ofta i gulaschgryta, men den kan även tillagas med små pastasorter. Morötter, palsternacka, röd eller grön paprika och selleri är grönsaker som används i gulasch. En under alla förhållanden gemensam nämnare sägs ofta vara, att gulaschen innehåller paprika och kummin. I Sverige kallas ibland (även i kokböcker) pörkölt felaktigt för gulasch. Pörkölt är en liknande, lite tjockare gryta lagad med kött och det används oftast samma kryddor dock inte kummin. I Ungern serveras gulasch traditionellt med csipetke eller spätzle, en typ av hemgjord pasta som får koka med i soppan.

Det här receptet är en Vegetarisk variant för fyra personer

Du behöver:

  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 morötter
  • 1 palsternacka (ca 150g)
  • 100 g rotselleri
  • 4 potatisar
  • 2-3 msk rapsolja
  • 2 msk paprikapulver
  • 1 tsk mald kummin
  • 1 röd paprika
  • 1 grön paprika
  • 1 gul paprika
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 dl okokta röda linser
  • 1 l grönsaksbuljong (2 tärningar)
  • 2 msk citronsaft
  • svartpeppar
  • (färsk persilja)

Gör så här:

  1. Skala och hacka lökarna och vitlöken.
  2. Skala och tärna morot, palsternacka, selleri och potatis.
  3. Fräs alla grönsakerna i olja i soppkastullen så de får färg och löken blivit mjuk.
  4. Rensa och skär paprikorna i bitar.
  5. Tillsätt paprikapulver, kummin och paprikorna. Häll över buljongen, (eller 1 liter vatten + 2 buljongtärningar) tomatpurén och linserna.
  6. Låt koka upp och låt sedan soppan småsjuda i 45-60 minuter. Smaka av med citronsaft och nymald svartpeppar.
  7. Servera gärna soppan med matlagningsyoghurt eller gräddfil, klippt persilja och ett gott bröd.

Smaklig spis

Receptet hämtat från Magnus Carlstedt på Pepparochssalt.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.