Ungersk gulasch, ofta bara kallad gulasch, med ursprunglig ungersk stavning gulyás, är en kött- och potatisgryta som i modern tid även serveras som soppa. Gulasch är Ungerns nationalrätt. I ursprungslandet serveras den både som gryta och soppa. I övriga Europa är gulaschgryta en populär variant. Den gulasch som säljs i serietillverkad burkform i Sverige kan ge ett enhetligt intryck, men det finns olika varianter av denna gryta. Recepten på gulasch kan variera ganska kraftigt i ursprungslandet, eller övriga Centraleuropa. Gulasch kan tillagas med lammkött, oxkött eller fläsk, i den klassiska varianten har man oftast alla tre köttsorterna. Paprikapulver, lök och kummin används som traditionell smaksättning, men även svart pepparkorn och lagerblad, timjan, oregano och persilja. Potatis används ofta i gulaschgryta, men den kan även tillagas med små pastasorter. Morötter, palsternacka, röd eller grön paprika och selleri är grönsaker som används i gulasch. En under alla förhållanden gemensam nämnare sägs ofta vara, att gulaschen innehåller paprika och kummin. I Sverige kallas ibland (även i kokböcker) pörkölt felaktigt för gulasch. Pörkölt är en liknande, lite tjockare gryta lagad med kött och det används oftast samma kryddor dock inte kummin. I Ungern serveras gulasch traditionellt med csipetke eller spätzle, en typ av hemgjord pasta som får koka med i soppan.
Det här receptet är en Vegetarisk variant för fyra personer
Du behöver:
- 2 gula lökar
- 2 klyftor vitlök
- 4 morötter
- 1 palsternacka (ca 150g)
- 100 g rotselleri
- 4 potatisar
- 2-3 msk rapsolja
- 2 msk paprikapulver
- 1 tsk mald kummin
- 1 röd paprika
- 1 grön paprika
- 1 gul paprika
- 2 msk tomatpuré
- 3 dl okokta röda linser
- 1 l grönsaksbuljong (2 tärningar)
- 2 msk citronsaft
- svartpeppar
- (färsk persilja)
Gör så här:
- Skala och hacka lökarna och vitlöken.
- Skala och tärna morot, palsternacka, selleri och potatis.
- Fräs alla grönsakerna i olja i soppkastullen så de får färg och löken blivit mjuk.
- Rensa och skär paprikorna i bitar.
- Tillsätt paprikapulver, kummin och paprikorna. Häll över buljongen, (eller 1 liter vatten + 2 buljongtärningar) tomatpurén och linserna.
- Låt koka upp och låt sedan soppan småsjuda i 45-60 minuter. Smaka av med citronsaft och nymald svartpeppar.
- Servera gärna soppan med matlagningsyoghurt eller gräddfil, klippt persilja och ett gott bröd.
Smaklig spis
Receptet hämtat från Magnus Carlstedt på Pepparochssalt.se