Fritera hemma har vi alltid gjort. Tidigare så friterade man i en vanlig kastrull och nu mera har många av oss en egen fritös hemma. Frityrolja skall man inte slänga, den går utmärkt att använda flera gånger. Vi silar oljan i en saftsil. Du behöver en hink, ett sett saftsil med duk, och en stor tillbringare. Ställ sedan kallt till dess du skall använda den igen. När den inte längre luktar fräscht så är det dags för återvinning.

Frityrolja bör inte hällas i avloppet eftersom det kan orsaka igensatta ledningar. Ett fåtal kommuner har särskild insamling av matfett, ofta på återvinningscentralen. Om sådan insamling saknas är bästa alternativet att hälla oljan i en plastdunk eller kanske en mjölkkartong, försluta och lägga i vanliga soporna/brännbart. Att just denna förpackning inte kan återvinnas innebär en mindre miljöförlust än igensatta avloppsrör.

Gör så här för bästa resultat:

  1. Börja med att ställa tillbringaren mitt i hinken.
  2. Ställ sedan saftsilens armar på hinkkanten så den står stadigt.
  3. Kontrollera att oljan kan rinna rakt ner genom saftsilen till tillbringaren.
  4. Häll sedan oljan sakta genom saftsielen och ner i tillbringaren.
  5. Häll sedan oljan från tillbringaren i en eller flera tätslutande glasflaskor och förvara dem i ditt kylskåp.

Bra oljor att fritera i är en mix av två solrosoljor, en med hög halt oljesyra, som tål höga temperaturer bättre och inte osar – så att du alltid får ett utmärkt resultat när du steker eller friterar.

Bloggar och recept om fritering

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.