Fritera hemma har vi alltid gjort. Tidigare så friterade man i en vanlig kastrull och nu mera har många av oss en egen fritös hemma. Frityrolja skall man inte slänga, den går utmärkt att använda flera gånger. Vi silar oljan i en saftsil. Du behöver en hink, ett sett saftsil med duk, och en stor tillbringare. Ställ sedan kallt till dess du skall använda den igen. När den inte längre luktar fräscht så är det dags för återvinning.
Frityrolja bör inte hällas i avloppet eftersom det kan orsaka igensatta ledningar. Ett fåtal kommuner har särskild insamling av matfett, ofta på återvinningscentralen. Om sådan insamling saknas är bästa alternativet att hälla oljan i en plastdunk eller kanske en mjölkkartong, försluta och lägga i vanliga soporna/brännbart. Att just denna förpackning inte kan återvinnas innebär en mindre miljöförlust än igensatta avloppsrör.
Gör så här för bästa resultat:
- Börja med att ställa tillbringaren mitt i hinken.
- Ställ sedan saftsilens armar på hinkkanten så den står stadigt.
- Kontrollera att oljan kan rinna rakt ner genom saftsilen till tillbringaren.
- Häll sedan oljan sakta genom saftsielen och ner i tillbringaren.
- Häll sedan oljan från tillbringaren i en eller flera tätslutande glasflaskor och förvara dem i ditt kylskåp.
Prisvärda fritöser hittar du på Netonnet. Denna ligger på i runda tal 400 kr På ÖoB hittar du denna saftsil för ca 100 kr Du kan även köpa till fler sildukar för ca 40 kr Vår egen fritös Goda hemlagade pommes
Bra oljor att fritera i är en mix av två solrosoljor, en med hög halt oljesyra, som tål höga temperaturer bättre och inte osar – så att du alltid får ett utmärkt resultat när du steker eller friterar.
Hej! Hur många gånger kan man återanvända oljan och hur länge kan man förvara en öppnad flaska?
En öppnad förpackning med olja räknar man håller ca 3-4 månader och man kan fritera i oljan upp till ca 20 ggr om den filtreras noga.