En pizzafest hemmavid kräver bra recept. Gör du din egen deg och tomatsås så blir det både billigare och godare.

Den första pizzaserveringen öppnades 1947 på Sjöhagen i Västerås. Restaurang Östergök satte 1968, som första restaurang i Stockholm, upp pizza på menyn. År 1969 öppnades Pizzeria Piazza Opera på Gustav Adolfs torg i Stockholm. Där föddes även idén att servera gratis pizzasallad med pizzan. Ägaren och entreprenören Giuseppe ”Peppino” Sperandio, tog med sig denna kroatiska sallad från sin barndoms nordöstra Italien, där denna sallad var vanlig. Samma år startade Pinos i Midsommarkransen, en pizzeria som fortfarande (2013) finns kvar

Här får du recept på pizzadeg, tomatsås, pizzasallad och en fantastisk senapsdressing till pizzasalladen.

Pizzadeg Massola

Du behöver

5 dl iskallt vatten
850 gr vetemjöl special
2 msk olivolja
25 gr jäst
15 gr salt

Gör så här

  • Blanda alla ingredienser utom saltet i degblandare 16 minuter på låg hastighet. Tillsätt saltet och blanda ytterligare 2 minuter.
  • Jäs under duk i 1,5-2 timmar.
  • Knåda sedan pizzadegen en minut för hand tills du fått luften ur degen (kolsyra).
  • Dela upp i 5-6 bitar och baka ut till tunna pizzabottnar på mjölat bakbord. Toppa med pizzasås, ost och din favorittopping.
  • Grädda i 250 graders ugn på förvärmd pizzasten eller lätt smord och förvärmd gjutjärnsstekpanna.

Tomatsås Massola

Du behöver

  • 1 burk passerade tomater
  • 1 tsk torr oregano
  • 1/2 tsk mejram
  • 1/2 tsk torkad basilika
  • 1/2 tsk vitlök salt

Gör så här

  1. Blanda ingredienserna och koka upp.
  2. Låt sedan vila i minst 1 timme.

Pizzasallad Massola

Du behöver

  • 1 vitkålshuvud
  • ½ dl ättikssprit (tag äppelcidervinäger för en mildare smak)
  • 1 dl olja
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 dl socker
  • 2 msk oregano
  • 2-4 msk Inlagd paprika

Gör så här

  1. Strimla vitkålen… Gärna med en mandolin för bästa resultat, men det går lika bra med en osthyvel.
  2. Blanda alla ingredienser och blanda sedan dem med vitkålen.
  3. Sockret och saltet bryter ner fibrerna i kålen över natten och dagen efter är salladen fantastisk.

Senapsdressing Massola

Denna enkla men mycket goda senapsdressing serveras som bäst till en god sallad, eller tillsammans med vår egen pizzasallad. Originalreceptet kommer från Restaurang Pizzeria Cajsa Warg i Umeå, en legendarisk pizzeria i Umeå, inte minst känd för denna senapsdressing.

Du behöver

  • 2 dl olja
  • 1 dl majonäs
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl senap
  • 1 msk röd/vit vinäger
  • Vatten efter önskemål

Gör så här:

Rör i hop alla ingredienser utom vatten först. Dressingen blir väldigt tjock utan vatten. Lägg sedan till den mängd vatten du önskar för att få dressingen till den konsistens du önskar…

Pizza bilder

 

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.